26 feb. 2010

DOCUMENTARE - Pentru soti / Despre probleme


  Cu cat mediul social este mai putin capabil sa aduca satisfactie, cu atat asteptarile ce vizeaza familia sunt mai sporite.

  Orice cuplu are parte de clipe deosebite, extraordinare, la vremea primelor intalniri. Apoi partenerii incerca zadarnic sa le retraiasca toata viata lor. Cuplurile nerealiste, sortite esecului, spera intruna sa reinvie acele momente experimentate pe timpul cand isi aruncau cele dintai priviri, in vreme ce cuplurile durabile descopera cu timpul ca pana si lipsurile si slabiciunile pot fi iubite.

  Ranile noastre cele mai adanci nu sunt provocate de faptul ca ne sunt refuzate cererile, ci de impresia ca trairile noastre cele mai profunde sunt calcate in picioare de celalalt.

  Idealizarea vietii in doi este intotdeauna sursa unor deceptii, deoarece realitatea vietii in comun nu este niciodata pe masura visurilor cae preceda formarea cuplului.

  Terorismul incepe o data cu intrebarile, mai ales atunci cand cel care are multe de spus tace, iar cel care vorbeste nu spune nimic.

  In viata relationala a unui cuplu, observatorul obiectiv este frapat de faptul ca reactiile se bazeaza mai curand pe intentiile atribuite celuilalt decat pe faptele insele.

  Partenerii se exprima adesea in mod indirect, prin taceri, mimica, gesturi de iritare, aluzii, sageti pe care celalalt nu le intelege de fiecare data. Exista falsa speranta, de atatea ori dezamagita si vesnic reinnoita, ca partenerul ma va intelege fara sa fiu nevoit sa vorbesc.

  Neintelegereile in cuplu provin adesea din felul in care sunt exprimate (sau nu sunt exprimate) diversele nevoi. Tensiunile se vor ivi din dificultatea de-a accepta ca exista diferente, pentru ca acestea sunt percepute ca factori separatori.

  Reprosurile si lamentatiile nu sunt decat partea vizibila a icebergului. Ceea ce ramane ascuns dedesubt e suferinta, dezamagirea, frustrarea si lipsa.

  Deteriorarea profunda a relatiei incepe atunci cand absenta anumitor afinitati devine mai importanta decat afinitatile existente.

  O instrainare puternica in cuplu este generata de viata fara proiecte comune. Uneori fiecare partener face planuri care-l includ pe celalalt, dar ignora cu desavarsire beneficiile pe care le aduce implicarea celuilalt in faza de planificare a proiectelor comune.

  Indiferenta face ca timpul sa treaca si sa macine incet relatia cuplului. Asa se intampla atunci cand niciunuia nu-i place sa intretina relatia vie, sa fie un stimul energizant pentru celalalt.

  In cuplurile nefunctionale, devalorizarea celuilalt e perceputa ca valorizare de sine.

  Anumite persoane reusesc in relatiile sociale, dar esueaza in relatiile intime, din cauza incapacitatii de a tolera intimitatea.

 In mare, 50% dintre casatorii sfarsesc printr-un divort.

 Aproximativ 60% dintre cei casatoriti a doua oara, 70% dintre cei casatoriti a treia oara si peste 80% dintre cei casatoriti a patra oara termina printr-un divort. De fapt, statisticile dovedesc ca prima data ne alegem cel mai bine partenerul.

 Rata divorturilor a crescut cu peste 700% in ultimii 50 de ani, iar numarul parintilor unici a sporit precum ciupercile. De exemplu, in 1948, doar unul din 14 copii sub sase ani era crescut de un singur parinte. In 1973, proportia era unul din sapte. Astazi, statisticile arata ca unul din cinci.

 Divorturile din lumea intreaga sunt mai numeroase in cazul cuplurilor fara copii sau ale celor cu un singur copil, situandu-se intre 25 si 29 de ani.

 Datele referitoare la divorturile din 58 de tari, regiuni si diverse culturi intre 1947 si 1981 arata ca cei mai dificili ani intr-o casnicie sunt primii patru si majoritatea casniciilor care sfarsesc printr-un divort se destrama in al patrulea an. In SUA ele se destrama adesea dupa al doilea an.

 50% dintre divorturi au loc pentru ca unul dintre soti se intalneste cu un reprezentant al sexului opus in oras si incepe sa-i placa persoana respectiva. In 70% dintre aceste cazuri, ei lucreaza in acelasi depatament sau pe aproape.

 Mintea umana nu functioneaza in mod creator atunci cand este infierbantata.

 Cele mai frecvente cauze ale neintelegerii in cuplu: asteptarile exagerate si esecul comunicarii.

 De multe ori, atunci cand partenerii nu mai sunt vrajiti unul de celalalt, ei incearca sa caute motive de nefericire si sa scoata in evidenta defectele partenerilor.

 Femeile devin iritabile si rautacioase din cauza lipsei de afectiune si respect.

 Nu uitati, atunci cand apar neintelegeri, nu conteaza cine face primul pas spre impacare; totusi, cel care il face demonstreaza mai multa maturitate si afectiune, precum si o mai mare preocupare pentru casnicie, nu numai in ideea ca aceasta sa supravietuiasca, ci luptandu-se pentru o atmosfera plina de afectiune si intelegere.

 Toata energia pe care ai cheltui-o in a-i gasi defecte partenerului sau in a te gandi la divort poate fi folosita pentru a te concentra asupra felului in care ai putea sa-i faci curte mai eficient partenerului.

 Unul dintre motivele pentru care oamenii se instraineaza este acela ca de multe ori cel care deschide conversatia este intrerupt inainte sa-si termine gandul sau sentimentul.

 Te paste aventura extraconjugala atunci cand:
-Petreci mai mult timp cu colegii decat cu partenerul.
-Impartasesti prea multe secrete prietenilor si colegilor.
-Iei pranzuri lungi cu aceeasi persoana de sex opus.
-Intri in defensiva atunci cand esti intrebat in legatura cu atitudinea ta fata de un nou "prieten".
-Te complaci in fantezii care presupun reprezentati ai sexului opus.

 Violenta este un comportament dobandit. Majoritatea barbatilor care isi bat sotiile au fost batuti in copilarie sau au fost martori in propria familie la asemenea batai, deci agresiunea li se pare fireasca.

 Atunci cand agresorul dintr-o familie este arestat, numarul agresiunilor pe care le comite se injumatateste, comparativ cu numarul de agresiuni ale aceluia care nu este incriminat niciodata.

 Ura si resentimentele sunt o adevarata otrava mentala. Nu Dumnezeu ne trimite boli, accidente sau suferinte, ci le cerem noi singuri prin gandurile noastre distructive.

 Vorbitul in exces este cel mai mare dintre toate neajunsurile vietii sociale. Daca aveti acest cusur, prietenul cel mai bun nu va va spune in mod direct, ci va va evita.

 Dificultatile din sfera relatiilor provin din ambiguitatea ori antagonismul asteptarilor cu privire la rolurile si obiectivele urmarite. Asteptarile imprecise vor pricinui neintelegeri, dezamagiri si pierderea increderii.

 In interrelatiile umane, nicio stratagema tehnic-administrativa nu poate suplini lipsa de noblete a caracterului.

 Sotia care se uita prea mult la seriale siropoase va avea probleme serioase. De obicei, ea urmareste scenarii total nerealiste - chiar grosolan distorsioante, avand ca subiect iubirea, sexul, infidelitatea, avorturile si aventurile extraconjugale. O data ce o femeie isi face un obicei din a se uita la acesti oameni frumosi, instinctiv sau in subconstient ii compara cu persoana destul de banala cu care s-a casatorit. Sotul incepe sa-i para din ce in ce mai plicticos cand il compara cu acel produs inexistent al imaginatiei unui scenarist bine platit, care nu face decat sa viseze la acesti impecabili de la televizor.

 Cand un barbat apeleaza la imagini pornografice, sotia sa i se pare din ce in ce mai putin atragatoare. Incepe sa compare manechinele de 17 si 18 ani cu sotia sa pe care o are de multi ani si care i-a adus pe lume doi sau trei copii. Este o comparatie nerealista si absolut dezastruoasa.


Pentru articole similare, accesati link-ul:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu