12 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre miscare

  Conform unui sondaj realizat recent, mai mult de jumatate dintre barbati si aproape trei sferturi dintre femei nu efectueaza miscare in fiecare zi, rezultate similare cu cele inregistrate in urma cu un deceniu.

  Miscarea fizica pune sangele si energia in circulatie; acest lucru face ca intregul nostru corp sa beneficieze de mai mult oxigen si substante nutritive dar si de mai multa energie. Primind substantele necesare (prin intermediul sangelui) si energia de care au nevoie, celulele noastre nu se mai imbolnavesc, functioneaza normal si se multiplica in mod corect. Acest fapt reduce riscul aparitiei de mutatii in interiorul celulelor, prevenind degradarea acestora si transformarea lor in celule canceroase.

  Miscarea fizica ne pastreaza tonusul muscular, dorinta de viata, precum si puterea de munca. Lipsa miscarii fizice duce la sedentarism si la aparitia nenumaratelor boli cauzate de acesta.

  Ceea ce merita sa intelegem este ca excesul de miscare fizica este lafel de daunator ca si lipsa miscarii fizice. Atunci cand noi ne fortam corpul cu tot felul de miscari fizice, el se epuizeaza datorita consumului mare de energie si lipsei posibilitatii de regenerare. De aceea miscarea este bine sa fie facuta gradat si sa fie insotita de o alimentative corespunzatoare.

  Miscarea facuta fara a forta corpul pastreaza supletea articulatiilor, intareste muschii si oasele, mareste capacitatea respiratorie, regleaza circulatia sanguina in intregul corp si ne induce o stare de bine general.

  Eventuala lipsa a timpului sau a banilor nu trebuie sa stea in calea urmarii unui program sanatos de activitate fizica. Un sondaj national recent a aratat ca cel putin un sfert dintre cei care fac miscare in mod regulat au servicii cu norma intreaga, copii mici sau ambele si ca mersul pe jos este cel mai popular mod de exercitiu fizic.

  Parerea specialistilor este ca beneficiul maxim de pe urma activitatii fizice se obtine la realizarea a cel putin 150 de minute de exercitiu pe saptamana, grupate in 5 sedinte. Astfel scade riscul de dezvoltare a bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale, osteoporozei, diabetului zaharat de tip II, hipertensiunii arteriale, a unor tipuri de cancer si dementa (slabirea progresiva a functiilor intelectuale: memorie, atentie, gandire, limbaj, afectivitate).

  Cercetarile au demonstrat ca miscarea este benefica la orice varsta. Oamenii de stiinta recomanda zilnic o ora de activitate fizica. Pare mult, dar miscarea poate fi efectuata in mai multe reprize mai scurte de-a lungul zilei: mers pe jos, gradinarit, activitati casnice intense.

  Activitatea fizica practicata in mod regulat intareste muschiul inimii, imbunatateste circulatia sangelui, creste colesterolul "bun" (HDL – lipoproteine cu densitate mare), scade tensiunea arteriala si colesterolul "rau" (LDL – lipoproteine cu densitate scazuta), contribuind la functionarea cat mai eficienta a cordului. Astfel scade riscul de dezvoltare a atacurilor cerebrale, bolilor de inima, hipertensiunii arteriale.

  Cercetari in domeniu sugereaza ca cel mai mare impact asupra imbunatatirii valorilor colesterolului sangvin, il are durata efectuarii exercitiului fizic, mai mult decat intensitatea efortului. Alte rezultate au evidentiat ca pana si efectuarea unui efort minim este benefica, dar efectele favorabile cresc odata cu durata activitatii.

  Analiza a 23 de studii a evidentiat ca mentinerea unui stil de viata activ, reduce riscul de dezvoltare si deces printr-un atac cerebral. Participantii la studiu cu un stil de viata moderat activ, au inregistrat o scadere a acestui risc cu 20% fata de participantii mai sedentari.

  O plimbare in ritm alert timp de o ora zilnic, poate sa scada cu pana la 34% riscul de producere a diabetului zaharat de tip II (diabet zaharat non-insulinodependent), sugereaza rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Harvard.

  Supraponderea si obezitatea pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul exercitiului fizic si al unei diete sanatoase. Activitatea fizica ajuta la reducerea tesutului adipos si cresterea masei musculare, imbunatatind astfel capacitatea organismului de a consuma caloriile. Reteta succesului, cand vine vorba de scaderea in greutate, inseamna combinarea unei diete sarace in calorii cu exercitiul fizic. Controlul obezitatii este important, datorita contributiei sale ca factor de risc major in producerea multor boli. Scaderea indicelui de masa corporala este o cale sigura de reducere a riscului de moarte prematura si de asigurare a unei vieti cat mai sanatoase.

  Unul dintre cele mai importante efecte benefice ale exercitiului fizic regulat este cresterea increderii in sine. Miscarea determina eliberarea unor substante, numite endorfine, care induc buna dispozitie. Starea de bine care urmeaza dupa activitatea fizica este frecvent descrisa ca energizanta si "euforizanta". Practicarea activitatii fizice ajuta si in lupta cu stresul, depresiile si anxietatea.

  Cercetatorii in domeniu au demonstrat ca oamenii care fac miscare in mod regulat si au o dieta sanatoasa, cu continut scazut de calorii, pe langa scaderea in greutate, isi imbunatatesc functia cardio-respiratorie, indiferent de durata si intensitatea antrenamentelor.

  Un studiu publicat intr-o revista medicala de prestigiu, a relevat ca nu e niciodata prea tarziu pentru a beneficia de efectele favorabile ale activitatii fizice; rata de deces la femeile sedentare, de peste 65 de ani, care au inceput sa faca plimbari zilnice, de aproximativ 1 kilometru si jumatate, a scazut cu aproximativ 50%.

  Specialistii recomanda combinarea exercitiilor aerobice (acelea care intensifica respiratia, precum mersul pe jos sau alergatul), pentru imbunatatirea functiei cardio-vasculare, cu antrenamente de forta (exercitii cu greutati), pentru tonifiere musculara si stretching (elemente de intindere musculara) pentru cresterea mobilitatii. Orice tip de miscare aduce un oarecare beneficiu, dar se recomanda combinarea tuturor celor trei tipuri de exercitii.

  Persoanele care fac zilnic 30 de minute de exercitii fizice, inclusiv sex, prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi de maladii cardiace, fata de persoanele care fac mai rar sport sau care sunt sedentare, informeaza Fundatia britanica de cardiologie. Mesajul transmis este ca nu ai nevoie sa fii intr-o forma maxima sau sa frecventezi o sala de sport pentru a face exercitii fizice. Ajunge sa speli masina, sa aspiri covoarele, sa practici gradinaritul sau sa ai o viata sexuala regulata. Explicatia este ca exercitiile fizice pun sangele in miscare ceea ce contribuie la echilibrarea respiratiei si a ritmului cardiac.

  Exista cai simple de introducere a exercitiului fizic in viata de zi cu zi:
- plimbarea zilnica cu animalul de companie
- renuntarea la unele dintre avantajele lumii moderne, precum telecomanda
- renuntarea la lift si urcarea scarilor pe jos
- mersul pe jos in ritm vioi ori de cate ori este posibil
- folosirea judicioasa a masinii
- practicarea sportului sau jocului preferat
- abonarea la o sala de sport sau la un club de intretinere.

  Exercitiile de aerobic maresc nivelul de oxigenare a intregului organism, cea care profita cel mai mult fiind inima. Aerobicul practicat in apa este recomandat atat femeilor insarcinate pentru a avea o nastere usoara, cat si bolnavilor de artrita sau osteoporoza.

Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu