12 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre somn

  Un studiu realizat de cercetatorii britanici a dovedit ca oamenii care nu respecta orele de somn isi scurteaza, de fapt, viata. Studiul, la care si-au dat concursul 6500 de oameni, a stabilit ca femeile care dorm mai putin de cinci ore pe zi sufera de doua ori mai des de tensiune, comparativ cu barbatii. Nesomnul figureaza printre cauzele majore ale afectiunilor cardiace. Ancheta a evidentiat faptul ca unul din trei persoane doarme mai putin de 5 ore din 24 si ca jumatate din populatia lumii - sub 7 ore. Un studiu anterior aratase ca lipsa de somn afecteaza in mod negativ performantele sexuale ale omului. Concret, se vorbea despre o scadere a "poftei de a face dragoste cu partenerul de viata", dar si despre o diminuare considerabila a "placerii". Mai exact a intensitatii placerii resimtite in momentul culminant al actului sexual. Mai mult, absenta somnului contribuie la declansarea diabetului si conduce la obezitate.

  Lipsa cronica de somn duce la aparitia maladiilor cardiace si la cresterea riscului de deces, potrivit cercetatorilor de la Universitatea de medicina din Pennsylvania, SUA. Studiul demonstreaza deficitul de somn acumulat doar pe parcursul a cinci nopti poate contribui la cresterea nivelului de stres exercitat asupra inimii. Dupa cinci nopti, pe parcursul carora subiectii au dormit doar cate patru ore, electrocardiograma a demonstrat ca toti voluntarii aveau pulsul marit si aritmii, tulburari asociate si cu hipertensiunea arteriala.

  Somnul de dupa-amiaza contribuie la scaderea riscurilor de deces provocat de boli cardiace, in special in cazul barbatilor tineri care lucreaza, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Grecia. La studiu, desfasurat pe perioada a sase ani, au luat parte 23.681 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 20 si 86 de ani, care nu sufereau de boli cardiace sau alte maladii cronice. Persoanele care trag cate un pui de somn la pranz, indiferent de frecventa sau durata, prezinta cu 34% mai putine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiace fata de cei care nu fac acest lucru. Studiul a mai scos la iveala faptul ca o siesta la pranz de 30 de minute, de trei ori pe saptamana, reduce cu 37% riscurile de deces provocat de o boala cardiaca.

  Somnul cel mai odihnitor este cel dintre orele 22:00 si 02:00. Nu este intamplator faptul ca in acest interval orar epifiza produce cea mai mare cantitate de melatonina, hormonul tineretii, care are un rol decisiv in regenerarea organismului.

Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu