12 mar. 2010

DOCUMENTARE - Dusmanii sanatatii

  Stresul, consumul de alcool, de zahar sau grasimi si lipsa de miscare se afla in topul obiceiurilor nesanatoase, care accelereaza ritmul imbatranirii. Aceasta este concluzia unui studiu facut de expertii în geriatrie si publicat de site-ul health.ivillage.com.

  Stresul scade imunitatea si creste riscul aparitiei bolilor de inima. Specialistii de la Universitatea California au demonstrat ca prea mult stress duce la o imbatranire prematura a sistemului imunitar.

  Prea mult alcool strica, insa unul sau doua pahare de bautura pe zi pot scadea riscul de a muri de boli de inima. Consumul în cantitati exagerate creste riscul imbolnavirii de inima sau de cancer la ficat, gat sau san.

  Consumul îndelungat de alcool poate duce la dependenţă. În acelaşi timp poate provoca malnutriţie gravă şi lipsa vitaminei B, pierderi de memorie (sindromul Korsakoff), ciroză hepatică, infarct miocardic, hipertensiune sau hemoragii ale vaselor capilare (roşeaţa feţei şi a nasului).
Consumat în cantităţi mari, alcoolul provoacă dificultăţi în procesul de gândire şi vorbire, probleme în coordonarea mişcărilor şi în păstrarea echilibrului. Mulţi băutori intră într-o stare de depresie, tind să se izoleze şi au stări de somnolenţă.

  Fumatul dauneaza grav sanatatii, crescand riscul imbolnavirii de cancer. In plus, fumatul determina aparitia si accentuarea ridurilor.

  5% din cazurile de cancer pulmonar nu se datoreaza fumatului activ, ci celui pasiv, cand fumator este tovarasul de viata sau colegii de birou. Un studiu american a constatat o crestere cu 23% a mortalitatii coronariene la barbatii nefumatori, casatoriti cu femei fumatoare.

  Grasimile saturate, care se gasesc in carne, lapte si unt, determina cresterea nivelului colesterolului si riscul aparitiei bolilor de inima.

  Zaharul, faina alba, cafeina si carbohidratii simpli. Zaharul ridica nivelul de glucoza din sange, fortand corpul sa produca insulina si schimband astfel ritmul metabolismului. Cei care mananca alimente in compozitia carora intra faina alba si zahar, produse care de altfel nu contin calorii ''bune'' pentu corp, vor acumula mai multa gasime care apoi va fi foarte greu de eliminat. Si cofeina ridica nivelul de insulina, incetinind procesul de ardere a grasimilor care incepe dimineata si continua pe tot parcursul zilei. Consumul alimentelor cu carbohidrati simpli, seara, favorizeaza depunerea grasimilor si fluctuatiile nivelului de zahar din sange.

  Expunerea in aer poluat determina aparitia bolilor aparatului respirator.

  Expunerea exagerata la soare creste riscul aparitiei cancerului de piele si a ridurilor. Acest obicei se afla pe locul sapte. In fiecare an, mai mult de un milion de americani sunt diagnosticati cu cancer de piele si alti 55 de mii afla ca au forma mortala, melanom.

  Lipsa somnului este corelată cu obezitatea, diabetul şi creşterea tensiunii arteriale.

  Cercetatorii mediului sunt din ce in ce mai categorici atunci cand ne avertizeaza asupra pericolelor ascunse in obiecte familiare, pe care le folosim zi de zi. Ei sustin ca traim in adevarate bazine de chimicale, care ne bombardeaza cu toxine. Acestea s-au dovedit a fi cauza multor alergii, boli grave si probleme de fertilitate.

  Un studiu realizat de World Wildlife Fund sugereaza ca o substanta antibacteriana (triclocarban), gasita in mod frecvent in sapunurile de baie (lotiunile cosmetice), poate duce la probleme endocrine si cresteri aberante ale glandelor. In laborator, au fost raportate cresteri nefiresti ale organelor dependente de testosteron (prostata) la masculii de cobai hraniti cu triclocarban.

  Rezistenta la foc este data de compusi chimici (hidrocarburi bromurate) responsabili de probleme hormonale si disfunctii tiroidiene. Un element din PVC (policlorura de vinil) poate mima hormonul estrogen din organism, iar unele studii sustin ca poate afecta fertilitatea masculina.

  Bolurile, cutiile, paharele, tacamurile si farfuriile din plastic contin substante toxice. Foloseste-le pe cele din sticla, inox sau ceramica si inlocuieste vasele deteriorate cu altele noi. De asemenea, evita sa mai bei apa si alte bauturi racoritoare din sticle de plastic.

  Deodorantele, cremele si sampoanele contin parabeni. Pasta de dinti si sapunul au in componenta triclosan. Produsele sanitare din hartie sunt albite cu clor. Parabenii sunt conservanti folositi in produsele cosmetice pentru stoparea dezvoltarii bacteriilor si mentinerea stabilitatii compozitiei pe durate mai lungi. Studii recente au indicat prezenta de parabeni in tumorile sanului, fara sa se precizeze provenienta lor. Triclosanul omoara bacteriile, bune sau rele. Clorul este legat de dereglarea sistemului imunitar. Lauril sulfatul de sodiu se gaseste in majoritatea sampoanelor, spumantelor si sapunurilor. In combinatii, formeaza nitrati, cunoscuti ca substante cancerigene. Citeste etichetele produselor dermatocosmetice.

  Chiar daca mama sau bunica v-au sfatuit sa zdrobiti medicamentele inainte de a le lua, pentru a fi mai usor de inghitit, cercetatorii englezi au ajuns la ingrijoratoarea concluzie ca astfel pot aparea efecte secundare foarte grave, ajungand chiar pana la moarte. Prin zdrobire se distruge pelicula speciala care acopera pastilele, ceea ce inseamna ca medicamentul continut de acestea este absorbit mai repede decat ar trebui in fluxul sangvin. Tamoxifenul, un medicament prescris in cancerul mamar, si morfina, zdrobite, sunt cele mai periculoase. Pastilele de nifedipina, un medicament prescris in cazurile de angina si pentru reglarea tensiunii arteriale, pot provoca ameteli, migrene si pot creste riscul de producere a unui infarct.

  Instalatia de aer conditionat poate fi locul ideal pentru dezvoltarea bacteriei numite Legionella pneumophila. Bacteria cu pricina provoaca boala numita legionelloza, "boala omului modern". Legionella pneumophila este o bacterie care se inmulteste intr-un interval de timp de doua pana la zece zile. Boala pe care o produce este o pneumopatie, o boala acuta respiratorie, cu debut brusc, frisoane, stare generala alterata inca de la inceput si care se agraveaza in fiecare zi cu decompensare cardiorespiratorie. In timp scurt, poate produce decesul. Boala se depisteaza prin examene bacteriologic, radiologic si se confirma prin diagnostic serologic. Legionelloza se transmite aerogen, de la persoana la persoana, cel mai frecvent in spatii inchise si indeosebi in cele cu aer conditionat. Oameni aparent sanatosi, purtatori de legionella, prin stranut, prin simpla conversatie, imprastie picaturi de saliva care plutesc in aer. Acestea sunt preluate de instalatiile de aer conditionat si repuse in circulatie si inspirate.

  Cuptorul cu microunde a revolutionat bucataria. Dar aparatul miraculos are si dezavantaje. Potrivit cercetatorilor spanioli si portughezi, microundele pot diminua calitatea nutritiva a alimentelor, prin distrugerea antioxidantilor, substante care ne ajuta sa fim mai rezistenti in fata bolilor. Un motiv de a nu folosi microundele pentru prepararea hranei copiilor. Pe de alta parte, microundele sunt un aliat al persoanelor care tin la silueta. Deoarece la acest aparat sunt limitate preparatele cu grasimi.

  Copiii si tinerii sunt cei mai sensibili la efectele radiatiilor telefonului mobil. Un studiu american pune pe seama telefonului mobil frecventa mai mare la copii a tulburarilor de comportament, a cataractelor, a modificarilor compozitiei sangelui, a scaderii imunitatii. In finalul unui raport australian se arata ca undele electromagnetice sunt absorbite la o rata de 3,3 ori mai mare de copil, fata de adult. Cu cat femeia insarcinata vorbeste mai mult la mobil, cu atat fatul este mai expus efectelor negative ale radiatiilor. Si calitatea spermei este serios compromisa in cazul barbatilor care au obiceiul de a tine telefonul mobil in buzunar sau la brau. Consecinta: creatorii de moda au pus pe piata pantaloni cu buzunare la... genunchi.

  Consumul zilnic de bauturi acidulate dubleaza riscul aparitiei cancerului pancreatic, a anuntat o echipa de cercetatori suedezi dupa un studiu la care au participat 80.000 de persoane cu varste intre 45 si 83 de ani. La acelasi risc sunt supuse si persoanele care consuma ceaiul si cafeaua indulcite.

  Principala acuzatie adusa televizorului este favorizarea sedentarismului, mai ales in randul copiilor. Tentatia de a petrece ore in sir vizionand diferite programe televizate si de a rontai in acelasi timp duce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare precoce etc.

Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu