30 aug. 2013

DOCUMENTARE - Pentru soti / Despre succes

  Cineva a intrebat candva un intelept cand trebuie un barbat sa-i spuna sotiei “Te iubesc”. Inteleptul i-a raspuns: "Inainte sa i-o spuna altcineva".

  Cercetarea de pionerat realizata de John Gottman in legatura cu casatoriile sugereaza existenta unei proportii magice de 5 la 1 – reprezentand raportul de echilibru al interactiunilor pozitive fata de cele negative. Gottman a demonstrat ca mariajele au sanse mult mai mari sa reuseasca atunci cand interactiunile cuplului se situeaza in apropierea acestui raport de 5 la 1 al sentimentelor pozitive fata de cele negative. Atunci cand proportia se apropie de 1 la 1, casatoria se inscrie incet, dar sigur, pe drumul care se incheie cu divortul. Pentu a realiza studiul sau absolut fascinant, Gottman a colaborat cu doi matematicieni. Incepand cu anul 1992, cei trei au selctat 700 de cupluri care se casatorisera de curand. Pentru fiecare cuplu, crecetatorii au realizat o inregistrare video a unei conversatii de 15 minuteintre sot si sotie si au contabilizat numarul interactiunilor pozitive si al celor negative prilejuite de aceasta converastie. In continuare, folosind ca instrument de lucru proprortia de 5 la 1, ei si-au propus sa prezica daca fiecare dintre cuplurile analizate va ramane impreuna sau va divorta. 10 ani mai tarziu, Gottman si colegii sai au reluat studiul cu pricina si au incercat sa determine acuratetea prognozei initiale. Rezultatele studiului au fost realmente uluitoare. Cerecetatorii prezisesera divorturile cu o acuratete de 94%!

  Oamenii se mira vazand ce armonios decurg lucrurile in viata acelor indivizi, acelor familii si organizatii care se bazeaza pe principii solide.

  In orice casnicie care supravietuieste este absolut imposibil ca numai unul dintre parteneri sa fie cu adevarat fericit. Ori vor fi amandoi, ori niciunul.

  In casniciile fericite si puternice sotii nu au doar rol de amanti si parteneri, ci si de prieteni.

  Cand te implici total si apar probleme inevitabile, vei cauta o solutie pentru a le rezolva. Cei care se implica superficial vor cauta doar o cale de evadare.

  O casnicie stabila se bazeaza pe lucrurile marunte pe care le facem zilnic unul pentru celalalt.

  Fidelitatea fata de partener este indispensabila reusitei si fericirii in casnicie; tonul bland si amabil cu care sunt purtate discutiile intre parteneri, precum si atentia acordata in faptele oricat de marunte devin calea cea mai romantica si practica de a mentine intacta o casnicie si de a pastra viu entuziasmul, dar si umorul.

  Printre uneltele cele mai eficiente care ne stau la dispozitie pentru a pastra vie povestea de dragoste si a incuraja o relatie deschisa, afectuoasa si plina de iubirese afla simtul umorului. Sotii si sotiile care rad impreuna se vor iubi impreuna si vor ramane impreuna.

  Intelepciunea de a cere iertare partenerului si disponibilitatea de a-ti pune cenusa in cap atunci cand gresesti este un factor comun al familiilor de succes. A te scuza imediat si din toata inima necesita forta de caracter. Trebuie sa fii stapan pe tine, sa ai o adanca incredere in principiile si valorile fundamentale ale vietii.

  Cand partenerul face ceva, orice lucru pa care il apreciezi si care iti face viata mai usoara, un sincer "multumesc" e intotdeauna binevenit, dar si extrem de important. Realitatea este ca daca te astepti ca partenerul sa faca un anumit lucru pentru ca e traba lui, atunci si el o va face fara tragere de inima, prost sau deloc. Daca ii esti recunoscator partenerului pentru ceea ce face, rezultatele vor fi mult mai bune.

  De obicei, cuplurile care traiesc in armonie nu sunt cele identice in gandire, comportament si atitudini - ei nu sunt copii la indigo. Sunt acei soti care au invatat sa-si accepte diferentele, sa si le inteleaga si in cele din urma sa se completeze.

  Cu cat esti mai mandru de partenerul tau, cu atat vei descoperi mai multe lucruri de care sa fii mandru si cu atat relatia va deveni mai buna.

  Partenerul care te sustine, te aproba si te incurajeaza are puterea de a te transforma intr-un adevarat campion.

  O sotie isi doreste un sot care s-o asculte, s-o inteleaga, sa inspire incredere, sa aiba o slujba sigura, sa reuseasca in viata, sa fie energic si umil in acelasi timp si sa incerce sa transforme casnicia in una mai buna.

  Rezultatele unui sondaj realizat de curand arata ca majoritatea oamenilor prefera cadourile neasteptate. Cadourile previzibile ne incanta si ele, dar dintr-un anumit motiv, care ar putea fi calificat drept misterios, a primi lucruri in mod neasteptat ne satisface mai mult. Poate cel mai important este aici elementul surpriza. Mai mult dacat atat, nu este deloc nevoie ca darul sa fie consistent pentru a reusi sa-si atinga tinta. Nu este nevoie nici ca darul inopinat sa fie tangibil. El poate fi un cadou reprezentand acordarea de responsabilitate sau incredere, a impartasi ceva in plan personal sau a avea increderea de a spune un secret unui prieten.

  Pe masura ce anii trec, cea mai mare bucurie este sa ii aduci o mangaiere partenerului ranit, sa-ti asumi tot mai multe raspunderi atunci cand el este istovit fizic sau in momentul in care nu se simte in stare sa-si duca povara.

  Barbatilor le place sa fie laudati de cele pe care le iubesc.

  Este pacat ca femeile nu acorda mai multa importanta veseliei si nu o cultiva ca pe o virtute, pentru ca nicio alta calitate nu are un efect atat de profund asupra succesului uni mariaj si nu tine mai mult sotul legat de camin. Nu exista barbat care sa nu se intoarca in fiecare seara acasa, daca stie ca acolo va intalni o femeie cu un zambet care ii aduce soarele inauntru.

  Un studiu facut de o companie de asigurari din Germania a aratat ca barbatul care isi saruta nevasta la plecare traieste in medie intre 1,5 si 5 ani mai mult decat cel care rateaza acest prilej. In plus, barbatii care fac asta castiga cu 20, pana la 30 de procente mai multi bani decat cei care pleaca de acasa indiferenti.

  O casatorie fericita va apara de boli si va prelungeste viata. Daca ai o casatorie nefericita, este mai bine sa-ti eviti partenerul, pentru ca, in preajma lui, iti creste tensiunea arteriala. In cazul casatoriilor fericite, se intampla invers: in prezenta partenerului, tensiunea scade si se instaleaza o stare de confort.

  Orice relatie reprezinta o lupta intre fortele de apropiere, de unitate, de stabilitate si fortele de autonomie, de independenta si de schimbare.

  Cuplurile se formeaza dintr-o dorinta primordiala de contopire, din nevoia de a-l avea pe celalalt la discretia noastra, pentru uzul nostru exclusiv. Ne dorim sa fim totul pentru partener, iar el sa fie totul pentru noi, sa ne satisfaca toate dorintele, fara ca macar sa fim nevoiti a i-o cere.

  In cuplurile functionale, fiecare partener incearca sa-i impuna celuilalt propria viziune, propriile judecati si alegeri, dar in acelasi timp incerca sa se transforme, pentru a-i fi pe plac celuilalt.

  Dincolo de ceea ce este impartit si pus laolalta, evolutia cuplului va depinde de gradul de satisfactie obtinut de fiecare din partea celuilalt, si mai cu seama de recunoasterea si satisfacerea a ceea ce fiecare socoteste nevoile sale fundamentale.

  Sentimentele tin prea putin seama de realitatea obiectiva si de realitatea celuilalt. Afectivitatea nu are logica, e irationala.

  Tendinta de a ne insusi pozitia dominanta in cadrul cuplului este naturala, fiind generata de nevoia psihologica de a nu fi supus, de a fi cel care influenteaza, nu cel care este influentat. Ca si in natura, pozitia dominanta nu e niciodata definitiv dobandita, ci trabuie sa fie definita si redefinita neincetat.

  In casnicie, orice privilegiu, beneficiu vizibil sau incalcare a regulilor se plateste prin sentimentul de vinovatie si prin obligatii fata de partener. In paralel, suferinta, sacrificiile, favorurile acordate sunt recompensate prin sentimentul meritului si prin anumite drepturi asupra partenerului.

  Secretul reusitei in cuplu: sa te schimbi impreuna cu celalalt, progresiv, influentandu-va reciproc si ascultandu-va permanent unul pe celalalt.

  Relatia creatoare favorizeaza dezvoltarea ambilor parteneri, a unuia prin celalalt, si-ar trebui sa ingaduie dezvoltarea optima a fiecaruia dintre ei.

  Orice schimbare durabila in viata de cuplu consta in fapt intr-o schimbare radicala a felului in care fiecare se poarta cu el insusi, si nu cu celalalt, asa cum suntem ispititi sa credem.

  A stabili o relatie inseamna sa mergi mai departe decat sentimentele, inseamna sa apropii si sa legi intre ele deosebirile.

  A imbatrani impreuna nu inseamna sa adaugi ani vietii, ci viata anilor.

  O relatie ecologica este aceea in care acceptam ca partenerul ar putea avea nevoie, pentru a exista, pentru a creste, si de altceva decat credem noi ca e bine pentru el.

  Intr-un cuplu, nu e important sa vrei sa-l faci fericit pe celalalt, ci sa te faci pe tine fericit, oferind aceasta fericire celuilalt.


Pentru articole similare, accesati link-ul:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu